Novosti

Zimske su službe spremne za vremenske nepogodne

Proteklog je četvrtka održan sastanak kojem je tema bila održavanje cesta na području naše županije u zimskim uvjetima. Organizator sastanka bile su Hrvatske ceste u suradnji s Županijskom upravom za ceste, Autoceste Zagreb Macelj te policijom.

Sol i sipina osigurani

Iako se zasada ne očekuje pretjerano snježna zima, ledene kiše uvijek stvaraju probleme. Moram naglasiti kako smo osigurali dostatne količine soli i sipine za državne, županijske i lokalne ceste – rekao je Drago Andrić iz Hrvatskih cesta te je napomenuo kako će brigu o cestama voditi vozila i djelatnici Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije. Ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj istaknuo je kako zimski uvjeti počinju od 15. studenog 2012., a traju do 31. ožujka 2013. – U tom se periodu planira utrošiti 2000 metara kubičnih sipine te 2000 tona soli. Procjena je da će se za zimsko održavanje cesta koliko ŽUC KZŽ ima u svojoj ingerenciji, a to je 666, 40 km, utrošiti 5 milijuna i 250 tisuća kuna – dodao je Vincelj.O zimskim uvjetima i održavanju cesta govorio je i Zrinko Grgić iz AZM koji je naglasio kako našom županijom prolazi 60 kilometara autoceste koji se redovno održavaju. Ono što je novost s obzirom na prošle godine jest da grad Krapina sam brine o čišćenju i održavanju svojih cesta. Kažu, plan su osmislili, a poslove čišćenja obavljat će tvrtka Krakom. I služba 112 aktivno je uključena u rješavanje problema koje zadaju zimski uvjeti. Njihov je zadatak konstantno dežurati i biti na raspolaganju građanima koji im mogu dojaviti bilo koju vrstu opasnosti ili problema, a oni će njihove upite prosljeđivati nadležnim službama.

Županija zadovoljna održavanjem cesta

Okupljenima se obratio i načelnik PU KZŽ, Jakob Bukvić koji je naglasio kako je policija već poduzela brojne mjere pripreme za zimske uvjete. -Obavili smo razgovore s tvrtkama koje će obavljati zimsko održavanje cesta, pregledali smo prometne pravce, a izdali smo i pismena upozorenja svim većim prijevoznicima da budu savjesni kada nastupe zimski uvjeti. Isto smo tako naznačili policijskim službenicima da svako vozilo za koje je izrečena zabrana prometovanja zbog loših uvjeta na cesti, isključe iz prometa, a u suradnji s medijima obavještavat ćemo o svim problemima na cestama te izdavati upozorenja – dodao je Bukvić. Izaslanik županije bio je dožupan Anđelko Ferek Jambrek koji je rekao da je dosada održavanje cesta funkcioniralo odlično te da je siguran kako će i ove godine sve biti besprijekorno. Malu je kritiku imao predstavnik Zaboka, Mladen Loina. – Bilo bi dobro kada ralice ne bi tolikom brzinom čistile snijeg sa cesta jer onda sve nabacaju po pločniku kojeg mi očistimo. Ljudi se ne mogu kretati pločnikom, pogotovo invalidi i starije osobe. Isto tako, uslijed velike brzine, snijeg se često nabaca i u živice ljudi, pa čak i u dvorišta. Eto, apelirao bi da se na to malo pripazi – rekao je Loina. Sudeći prema onome što se moglo čuti na sastanku, naša je županija, barem kad su ceste u pitanju,za snijeg, led i ostale zimske radosti u potpunosti spremna.

Vincelj: Procjena je da će se za zimsko održavanje cesta koliko ŽUC KZŽ ima u svojoj ingerenciji, a to je 666, 40 km, utrošiti 5 milijuna i 250 tisuća kuna

I služba 112 aktivno je uključena u rješavanje problema koje zadaju zimski uvjeti. Njihov je zadatak konstantno dežurati i biti na raspolaganju građanima koji im mogu dojaviti bilo koju vrstu opasnosti ili problema, a oni će njihove upite prosljeđivati nadležnim službama.

Izvor: Zagorski list

Skip to content